OWASP top 10 voor webshops

OWASP is een non-profitorganisatie die wereldwijd bekend staat om haar inzet voor het verbeteren van de beveiliging van webapplicaties. Door middel van gezamenlijke inspanningen, onderzoek en educatie streeft OWASP ernaar om de beveiliging van software en webapplicaties te versterken. De organisatie brengt professionals uit verschillende disciplines samen om best practices te ontwikkelen en te delen, en publiceert een lijst met de meest voorkomende bedreigingen  voor websites in de vorm van de OWASP Top 10.

 

Voor eigenaren van webshops is het begrijpen van de OWASP-principes en het volgen van de richtlijnen belangrijk om de veiligheid van hun webshop te garanderen. De OWASP Top 10 biedt een lijst van de meest voorkomende beveiligingsrisico’s waarmee webapplicaties, waaronder webshops, mee te maken kunnen hebben.

 

De OWASP top 10 ziet er als volgt uit:

 

  1. Broken Access Control:

Een kwetsbaarheid in het toegangsbeheer kan leiden tot ongeautoriseerde toegang tot gevoelige informatie of zelfs de mogelijkheid voor een gebruiker om de gegevens van een ander te wijzigen. Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van de applicatie correct worden beschermd, vooral tegen niet-geauthenticeerde gebruikers.

 

  1. Cryptographic Failures:

Het correct versleutelen van vertrouwelijke informatie is van het grootste belang, vooral met de AVG die de bescherming van gevoelige gegevens vereist. Dit geldt zowel voor het versturen als opslaan van gegevens, zoals medische informatie of creditcardgegevens.

 

  1. Injection:

Kwaadwillenden kunnen kwaadaardige code injecteren, waaronder XSS, SQL-injecties en path traversal. Een grondige validatie van input is essentieel om deze vorm van aanvallen te voorkomen.

 

  1. Insecure Design:

Een kwetsbaarheid in het ontwerp van het systeem kan leiden tot ernstige beveiligingsproblemen. Het is van belang om een systeemarchitectuur te hebben die vanaf de basis is ontworpen met veiligheid in gedachten.

 

  1. Security Misconfiguration:

Onjuiste configuraties van het systeem kunnen leiden tot beveiligingslekken. Zorg ervoor dat het systeem veilig is geconfigureerd en voer regelmatig audits uit.

 

  1. Vulnerable and Outdated Components:

Het gebruik van verouderde of kwetsbare componenten kan de veiligheid van het systeem in gevaar brengen. Houd alle componenten up-to-date en vermijd het gebruik van standaardcomponenten met bekende kwetsbaarheden.

 

  1. Identification and Authentication Failures:

Kwetsbaarheden bij het inloggen kunnen aanvallers toegang verschaffen tot accounts. Zorg voor bescherming tegen brute-force aanvallen en vermijd zwakke inlogpraktijken zoals het gebruik van standaardwachtwoorden.

 

  1. Software and Data Integrity Failures:

Het systeem moet niet zomaar aannemen dat ontvangen data betrouwbaar is. Controleer en verifieer ontvangen data, vooral bij kritieke processen zoals het verwerken van updatebestanden.

 

  1. Security Logging and Monitoring Failures:

Een gebrek aan effectieve logging en monitoring kan aanvallers ongestoord hun gang laten gaan. Zorg voor een robuust logging- en monitoringsysteem om verdachte activiteiten snel te identificeren.

 

  1. Server Side Request Forgery (SSRF):

Ongeautoriseerde requests van de applicatie kunnen leiden tot ernstige beveiligingsproblemen. Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat de applicatie alleen legitieme requests uitvoert.

 

OWASP top 10 voor jouw webshop

De Webshop Security Check is het startpunt om te controleren of jouw webshop veilig is voor deze kwetsbaarheden. Tijdens deze controle kijkt een expert naar deze, en ook andere potentiële kwetsbaarheden en geeft advies hoe de webshop veiliger gemaakt kan worden.